İşletmeniz veya kendiniz için web sitesine ihtiyacınız var ama bunu nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız makalemize hemen göz atabilirsiniz.
İşletmeniz veya kendiniz için web sitesine ihtiyacınız var ama bunu nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız makalemize hemen göz atabilirsiniz.
İster kurumsal, ister bireysel olsun, kendinize ait bir web sitesine sahip olmak istemeniz için birçok sebep bulunuyor. Daha şimdiden web sitenizin nasıl görüneceğini ve göstermek istediğiniz haber ve içeriklerin türlerini düşünüyor olmanız muhtemel.
Fakat ayrıntılara girmeden önce bu sürecin bazı temel yapı taşlarına, nasıl başlayacağınıza ve hayallerinizi hayata geçirmenin size ne kadara mal olabileceğine birlikte göz atalım.
Hedeflerinizi Belirleyin
Web sitenizin başlıca amacı nedir? Amacınız işletmeniz için kurumsal web sitesi kurmak ise, bu durum sitenizin sahip olmasını isteyeceğiniz şablonu ve menü düzenini önemli ölçüde etkileyecektir.
Sitenizi ürün veya hizmet satmak yani e-ticaret yapmak için oluşturmayı planlıyorsanız güvenli, kolay gezinme sağlayan, yeni ürünlerle kolayca güncellenebilecek bir siteye sahip olmanız gerekmektedir.
Bütçenize Karar Verin
Web sitesi kurmak fiyatları, ücretsiz web sitesi tasarımları da dahil olmak üzere sıfırdan başlayarak çok yüksek rakamlara kadar çıkabilir. Web sitesi kurma maliyeti ne tür bir siteye sahip olmak istediğinize ve ulaşmayı planladığınız amaca bağlıdır.
Web Tasarım Firması Seçimi
Çoğu kişi sıfırdan kendi web sitesini oluşturmak için gereken zamana veya uzmanlığa sahip değildir. İşte bu noktada web sitesi tasarım firmaları devreye girer. Bu işletmeler tasarım ve kodlama işini sizin yerinize yaparlar, istediğiniz özelliklere sahip şablon hazırlayarak süreci sizin adınıza yönetirler.
Tabiki bu seçenek doğrultusunda serbest çalışan, freelancer diye tabir ettiğimiz kişiler ile de çalışmanız muhtemeldir. Ancak kurumsal bir işletme çalışmak size hem güven verir hemde dilediğiniz an da karşınızda muhatap bulabilirsiniz.
Web Tasarım Firmasına Karar Vermeden Önce Kendinize Şunları Sorun:
- Firmanın kendine ait güvenli ve kurumsal görünen bir web sitesi var mı?
- Sağladığı şablonun kullanımı kolay mı?
- Sunulan şablonu ihtiyaçlarınıza göre kolayca özelleştirebiliyor musunuz?
- Sunulan web tasarım örneğinin size olan maliyeti nedir? Tek seferlik ücret mi yoksa aylık ücret mi ödemeniz herekiyor?
- Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda şablon örneği sunuyorlar mı?
- Teknik destek sağlıyor mu? E-posta ile mi, telefonla mı yoksa sohbet botu üzerinden mi hizmet veriyorlar?
- Web sitesine video yerleştirme veya bülten abonelikleri için alınan kayıtlarla ilgili verileri tutma gibi işlevler sağlayan eklenti ya da uzantılar sunuyor mu?
- Aynı şekilde, sitenizi ne amaçla kullanacağınıza bağlı olarak değişecek çok fazla nokta vardır.
Domain Adresinizi Belirleyin
Hangi üst düzey alanı (TLD) seçeceğinizi de düşünmeniz gerekir. Örneğin web siteniz belirli bir bölge veya ülkeye odaklanıyorsa .tr, .fr, .de gibi uzantıları seçebilirsiniz. Daha global bir kitleye hitap ediyorsanız .com ile biten bir adresi tercih edebilirsiniz.
Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Artan maliyetlere karşı dikkatli olun. Bazı domain firmaları başlangıç olarak indirimli fiyatlar sunup daha sonra bu fiyatları yükseltir. Domain adresinizin bir ticari markaya ait olmadığından emin olun.
Domain adresiniz başka bir markanın telif hakkını ihlal ediyorsa domain adresinizi değiştirmeniz gerekebilir ve yasal işlem ücretleri ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Kişisel bilgilerinizi güvende tutun. Bir domain adresi için kaydolurken bilgilerinizi ICANN'e vermeniz gerekmektedir. Spam yapan kişiler ve dolandırıcılar ICANN'e kolayca erişim sağlayabilirler. Bilgilerinizin gizli tutulmasını tercih edebilirsiniz ancak bazı kayıt operatörleri bu hizmet için ek ücret talep edebilirler. Bu nedenle bu hususu önceden kontrol etmeyi unutmayın.
Smyrna Web, domain adresinizi seçerken işe başlamak için iyi bir seçim olabilir. Mevcut seçenekleri ve ilgili maliyetleri hızlıca gösteren Smyrna Web, avantajların yanı sıra alan adının zor telaffuz edilmesi ya da kolayca yanlış anlaşılabilecek olması gibi potansiyel dezavantajları da görmenizi sağlar.
İçeriğinizi Planlayın
Google Trendler kullanıcıların hangi kelimeleri daha çok aradığını ve belirli kelime ya da ifadelerin popülerliğinin zaman içinde nasıl değiştiğini görmenin yararlı bir yolunu sunar. İsterseniz farklı lokasyonlardaki kullanıcıların içeriğinize gösterdiği ilgiyi ölçebilir ve dünya genelinde potansiyel yeni kitleler belirleyebilirsiniz.
İçeriklerinizi ne sıklıkta yayınlamayı planladığınıza, henüz içeriği üretmeye bile başlamadan önce karar verin ve bu kararınıza uyun. Niteliğin her zaman nicelikten önce geldiğini asla unutmayın.
Herkesin içerik tüketme konusunda farklı zevkleri olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bazı kişiler düz metinleri tercih ederken bazıları hızlı infografikleri veya videolarla kolayca etkileşim kurabilmeyi faydalı bulabilir. Kitlenize en çok hangi özelliklerin hitap ettiğini zaman içinde öğreneceksiniz.
İçeriklerinizin yayınlanmasından sonra ziyaretçilerinizin hangi konumdan geldiğini, sizi nasıl bulduğunu ve en çok hangi sayfaların dikkat çektiğini öğrenmek isteyeceksiniz. Google Analytics, bu bilgilere ulaşmak için kullanabileceğiniz bir yol sunmaktadır.
Kendi web sitenize sahip olmak kitlenizle iletişim kurmanız ve kişisel ya da ticari hedeflerinize ulaşmanız için eğlenceli ve tatmin edici bir yol sağlayabilir. Bu rehberde sözü edilen araç ve ipuçlarını kullanarak işe başlayabilir ve maliyetli hatalardan kaçınabilirsiniz.
Dilerseniz internetteki varlığınız üzerinden para kazanmanın yollarını keşfetmek ve sunduğunuz kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kaynak merkezimizden de yararlanabilirsiniz.
Like
Dislike
Love
Angry
Sad
Funny
Wow
Yorumlar 0